Case Study // Blackfriars Station– Network Rail/Balfour Beatty

In autumn 2008, Erith were awarded the contract by Network Rail and Balfour Beatty Construction for the demolition of Queen Victoria Street – the first stage of the Blackfriars Redevelopment, forming a part of the Thameslink refurbishment. The building required deconstruction services to pave way for a new entrance to both the NR and LUL stations. The basement slab was suspended over the district and circle lines, leading to the ‘opening up’ of tube lines to insert an innovative steel collar – freeing up future demolition and construction activities.

Temporary Works were a key challenge on the scheme. In addition to the temporary propping, access and protection scaffolding, the team had to provide party wall support for the adjoining structure.

Due to our performance on site, the main project team requested us to deliver a significant variation to strip out the London Underground Station. This series of 3.5 hours night possession works involved removal of suspended ceilings and all station facilities. As a result of the success at 167-170 Queen Victoria Street, we were awarded the contract for deconstruction of the station canopy at Victoria Street, following further competitive pricing and proposals.

The canopy was actually a part of Blackfriars Bridge over the Thames, with the works spread over a 14 week period.

As part of our commitment to our corporate social responsibility, Erith donated columns which formed a part of the structure to the Railway Museum. We worked closely with local businesses, the City of London and other stakeholders to minimise our impact on the local environment and those living/working close to the project; as a result we were awarded a Considerate Constructor Scheme Gold Award for the contract.

qvs 005